Urodzinowe ciasto po Filipińsku

Każdego roku o tej samej porze, mamy swoje Święto czyli Urodziny 🙂  pierwszy z naszej podróżującej dwójki, ma Halinka. Czas jego świętowania przypadł na nasz pobyt na Bantayanie. Ponieważ, nie mogło obejść się bez tortu – a na Filipinach piekarnik do pieczenia na wyposażeniu domów to coś nie spotykanego – więc poradziłam sobie z tym zdaniem w inny sposób 🙂

Nauk zasięgnęłam u Den Den – żony Grocha i Larni – dziewczyny Bogdana, pokazały jak zrobić popularne na Filipinach ciasto, zwane „Mango Float”, które się mrozi i podaje na zimno, do jego wykonania można użyć każdych owoców nie tylko Mango – więc ja pomieszała różne 🙂

Zaznaczam iż ciasto nie jest Vega i nie należy do kategorii zdrowie, ciasto jest po prostu pysznie dobre 🙂

Lista składników potrzebnych do wykonania deseru:

  • 2 opakowania ciastek Grahams (jest to coś po miedzy herbatnikiem, a krakersem (nie może być ani za grube ani za cienkie) lekko słodkawe
  • 1 słodka śmietana deserowa
  • 1 1/2 puszki mleka skondensowanego
  • 1/2 ananasa
  • 2 banany
  • 2 garści winogron
  • 2 mango (opcjonalnie)
  • tortownica lub brytfanka lub inne naczynie z wysokim rantem, które zmieści się w zamrażarce.

Krok po kroku

1. Dno naczynia wyłożyć ciasteczkami (tak by przykryć całą powierzchnie naczynia)

2. W misce zmieszać śmietanę z mleczkiem skondensowanym by powstała jednolita polewa

3. Wszystkie owoce pokroić w kostkę

4. Ciastka na dnie naczynia polać śmietaną z mleczkiem, tak by ja przykryła całkowicie, następnie ułożyć owoce w kostkę.

5. Owoce przykryć kolejną warstwą ciastek i polać mleczkiem ze śmietaną, ułożyć owoce i na wierzch posypać pokruszonymi ciastkami (ciastka można pokruszy np. w moździerzu my tak robiłyśmy) zalać śmietaną z mleczkiem.

6. Wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny, wyjąć i jeść, przechowywać później w lodówce

Zdjęcia z przygotowań 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *