Przepis. Tajskie żółte curry

Yellow Curry, które oryginalnie nazywa się Chicken Yellow Curry.
Ja nie jestem mięsa więc dziewczyny, które mi je robiły w małej rodzinnej knajpeczce, w jednej z nadmorskich tajskich miejscowości, zanosiły się śmiechem za każdym razem kiedy zamawiałam Żółte kurczakowe curry bez kurczaka ;p
Curry w ich wykonaniu stało się moja ulubioną potrawą, szczególnie kiedy to postawiło mnie na nogi w rozpoczynającym się przeziębieniu.
W swoich podróżach lubię uczyć się gotować nowych rzeczy dlatego, kiedyś zapytałam dziewczyny czy mnie nauczą one początkowo stawiały opór ale później podczas jednej z kolacji zaprosiły na kuchnię i pokazały jak to zrobią 🙂
Zatem ja dziś dzielę się nim z wami! Niech zapach tajskiego curry wypełni i Waszą kuchnie 😉 😀
Lista produktów:
  • w wersji dla leniuchów: gotowa pasta yellow curry lub przyprawa curry w proszki
  • w wersji dla ambitnych: samodzielnie przygotowana pasta curry przepis poniżej
  • 2 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 puszka mleczka kokosowego
    Wybieraj mleczko w którym w lista składników jest krótka. Najlepsze takie w którym jest tylko kokos i woda.
  • alternatywnie 1 łyżka sosu sojowego
  • w wersji z mięsem: kurczaka
  • garnek dobry do smażenia
Oryginalnie w tym przepisie są tylko ziemniaki, ale ja jak mnie najdzie ochota na tę zupę, to robię wersję z takimi warzywami jakie aktualnie mam pod ręką.
Curry to może być podawane z ryżem, wówczas jest bardziej sycące, ja wolę w wersji bez ryżu.
Pasta yellow curry:
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 główki czosnku (główka nie ząbek)
  • 2 czerwone cebule lub 3 szalotki
  • 3cm świeżego korzenia imbiru
  • 5-6 suszonych papryczek chili lub 2-3 łyżeczki zimielonego
  • 2 łyżeczki kuminiu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łodyżka rozbitej trawy cytrynowej lun 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
  • [opcjonalnie 1 pęczek świeżej kolendry]
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub kokosowego

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką pastę. Voila Gotowe!
Jest też wersja w której czosnek, imbir i cebulę zawija się w folię aluminiową i piecze w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez 20min. a następnie miksuje się takie upieczone. Jak kto woli 🙂

Sposób przygotowania curry:
Wszystkie produkty przygotować sobie, przed rozpoczęciem gotowania umyć i pokroić.
  • W garnku rozgrzać olej.
  • Wrzucić cebule i posolić 1 łyżeczkę, smażyć aż zmięknie.
  • Dodać czosnek, smażyć chwilę.
  • Dodać pastę curry (2-3 łyżeczki), dusić chwilę aż cebula przejdzie aromatem pasty.
    Można podlać odrobinę wodą, jeśli się przypala.
  • Wrzucić ziemniaki (i kurę ewentualnie) i zalać mleczkiem kokosowym.
    Jeśli mleczko jest 98% można rozcieńczyć je z wodą ponieważ zupa będzie dość tłusta.
    Można też jeśli posiadacie bulion lub rosół z niedzieli 😉 zalać ziemniaki i kurę bulionem/rosołem i gotować przez chwilę a następnie dolać mleczko kokosowe.
  • Gotować aż ziemniaki będą miękkie (jeśli smak jest mało intensywny dodać 1 łyżkę sosu sojowego)
Gotowe!
Pyszne, a do tego pamiętajcie super rozgrzewające, stawia na nogi przy przeziębieniach 🙂
Bardzo dobrze wypędza wilgoć z organizmu, na którą szczególnie jesteśmy narażeni latem, kiedy w naszym menu goszczą głównie świeże owoce, zimne napoje, lody.
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *