Przepis. Tajskie żółte curry

Przepis na Yellow Curry, który dziś Wam prezentuje, pochodzi moich koleżanek Tajek. Curry w ich wykonaniu oraz tego przepisu, świetnie się nadaje w pierwszych chwila przeziębienia, po pierwsze rozgrzewa a po drugie obecne w curry czosnek oraz kurkuma (składnik pasty curry) stawiają na nogi 🙂
Zatem do dzieła! Niech zapach tajskiego curry wypełni dziś Waszą kuchnie 😉 😀
Lista produktów:
  • pasta yellow curry lub (jeśli nie ma pasty) przyprawa curry w proszki
  • 3-4 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 5-6 ziemniaków
  • mleczko kokosowe
  • ewentualnie kurczaka
  • garnek dobry do smażenia
Oryginalnie w tym przepisie są tylko ziemniaki, ale ja jak mnie najdzie ochota, to robię wersję
z takimi warzywami jakie aktualnie mam pod ręką.
Curry to podawane jest z ryżem, wówczas jest bardziej sycące.
Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty przygotować sobie, przed rozpoczęciem gotowania.
  • W garnku rozgrzać olej, następnie wrzucić cebule i smażyć aż zmięknie.
  • Dodać czosnek, smażyć chwilę i dodać pastę curry (nie całą zostawić 1 łyżkę na koniec), chwilę smażyć
  • Wrzucić ziemniaki (i kurę ewentualnie) i zalać mleczkiem kokosowym
  • Gotować aż ziemniaki będą miękkie (jeśli smak jest mało intensywny dodać 1 łyżkę pasty)
Gotowe!
Pyszne, a do tego pamiętajcie super rozgrzewające, stawia na nogi przy przeziębieniach 🙂
Kto z Was ugotował, curry z tego przepisu, niech podzieli się swoim doświadczeniem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *