Przepis. Srilankijski Dhal

Sri lanka, w mojej pamięci zapisała się najróżniejszymi smakami, pysznymi oczywiście 🙂
Menu tamtejsze obfituje w dhal, curry, pierożki samosa w różnych wariantach i wariacjach.

Poniżej prezentuje Wam przepis Justyny, która to nauczyła mnie gotować, szybki super smaczny dhal.
Dziś niech w waszej kuchni zagości smak lankijskiej kuchni 🙂 Do dzieła!

Lista produktów
  • 1 cebulka średnia
  • 3 ząbki czosnku
  • 3cm imbiru świeżego w kosteczkę
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej lub takiej na dhal
  • 3-4 ziemniaki (to opcjonalnie, można ugotować bez)
  • Chili płatkach lub proszku
  • 3-4 Listki curry (można zastąpić curry w proszku [2-3 łyżeczki], jak nie listków)
  • Sól, pieprz
  • Szklanka mleka kokosowego
  • Woda (na szklankę soczewicy 2,5-3szkl wody)
Sposób przyrządzenia:
1. Olej rozgrzać na patelni lub w garnku.
Wrzucić cebulę, czosnek i imbir na chwile, nie za długo – nie może być brązowe.
2. Następnie 1 szklanka soczewicy czerwonej. [Opcjonalnie ziemniak w kostkę.]
3. Po chwili chili w płatkach i listki/proszek curry i trochę soli
i zalać woda na oko czyli tak by wszystko było nią przykryte – gotować aż się wszystko rozciapcia.
4. Następnie dodać 1 szklankę mleka kokosowego wymieszać.
5. Na koniec na patelni podsmażyć 1 cebulkę pokrojona w piórka i czosnek, aż będą brązowe.
Polać po wierzchu dahal.
Smacznego.
Pyszka. Można oczywiście z ryżem paplać rękoma 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *