Przepis. Srilankijski Dhal

Sri lanka, w mojej pamięci zapisała się najróżniejszymi smakami, pysznymi oczywiście 🙂 Menu tamtejsze obfituje w dhal z ryżem lub curry z ryżem, ewentualnie pierożki samosa w różnych wariantach i wariacjach.

Poniżej prezentuje Wam przepis Justyny, która to nauczyła mnie gotować, szybki super smaczny dhal.
Dziś niech w waszej kuchni zagości smak lankijskiej kuchni 🙂 Do dzieła!

Lista produktów
  • 1 cebulka średnia
  • 3 ząbki czosnku
  • 3cm imbiru świeżego w kosteczkę
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej lub takiej na dhal
  • 3-4 ziemniaki
  • Chili płatkach lub proszku
  • Listki curry (można zastąpić curry w proszku, jak nie listków)
  • Sol, pieprz
  • Szklanka mleka kokosowego
  • Woda (na szklankę soczewicy 2,5-3szkl wody)
Sposób przyrządzenia:
1. Olej rozgrzać na patelni i wrzucić cebulę, czosnek i imbir na chwile, nie za długo – nie może być brązowe.
2. Następnie 1 szklanka soczewicy czerwonej i ziemniak w kostkę.
3. Po chwili chili w płatkach i listki/proszek curry i trochę soli
i zalać woda na oko – gotować aż się wszystko rozciapcia.
4. Następnie dodać 1 szklankę mleka kokosowego wymieszać.
5. Na koniec z brązowić 1 cebulkę i czosnek na patelni z olejem i polać po wierzchu dahal
Smacznego.
Super pysznie dobre. Można z ryżem podawać albo z Nanem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *