Przepis. Kapusta baby srilańskiej

Przebywając na Sri Lance, zatrzymaliśmy się w miejscu gdzie mieszkała moja znajoma z Polski Justyna, która wyruszyła w swoją plecakową podróż kilka miesięcy po nas. Przed naszym przylotem na Sri Lankę spotkałyśmy się w Kuala Lumpur i umówiłyśmy się na spotkanie w lankijskiej scenerii 🙂
Pierwszego dnia naszego pobytu Justyna przygotowała białą kapustę z ziemniakami z intensywnym czarnym pieprzem, przełamanym maślanym posmakiem, ależ to było obłędnie pyszne. Niezwłocznie poprosiłam o lekcję przygotowania tego pysznego dania i o to poniżej dzielę się przepisem z Wami 🙂
Lista produktów:
  • 1 główka białej kapusta
  • 5-6 średnich cebulek czerwonych
  • 6-7 zieminiaków
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • zagotowana ciepła woda ok 1 litra
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sobie produktu:
Pokroić cebulę w piórka, kapustę jak na surówkę, ziemniaki w kostkę,
Pieprzy i sol pod ręką, oraz wodę w dzbanku ok 1 litra
  • Rozgrzać petelnie z odrobina oleju,
  • Wrzucić cebulę, dodać sól i jedną łyżkę masła, dusić cebulę,  aż będzie brązowa jak karmel (ale nie przypalona – pilnować)
  • Następnie dodać kapustę, na nią położyć ziemniaki, popieprzyć i posolić na wierzchu i zalać wodą gotowana tak by przykryła wszystko
  • Gotować na dużym ogniu aż większość wody wyparuje
  • Mieszać od czasu do czasu
  • Dodać jeszcze jedną łyżkę masła
Gotowe! Danie jest obłędnie pyszne, nie można przestać jeść ;D hihi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *