Przepis. RAW pasta z Mowis Gili Air

Wiecie co jest fajne w zbieraniu tych wszystkich przepisów z całego świata? To że jak je później gotuje to moja dusza znowu wraca do tych miejsc i czuje się jakby czas się zatrzymał, a rzeczywistość dookoła zniknęła. Pełen czaaaad 😀
Dziś mam dla Was  przepis, prosto z malutkiej indonezyjskiej wyspy Gili Air, prosto od Radka i Marty, właścicieli wspaniałego miejsca Mowis.
Podczas mojego ostatniego pobytu na Gili Air, jednego z wieczorów Radek na szybko zmalował dla nas takie pyszne, lekkie i zdrowe danie:

Lista produktów

  • 3 cukinie – na makaron

Sos – zmiksować w belnderze

  • 1/3 suszonych pomidorów
  • 2/3 świeżych pomidorów
  • garść orzechów włoskich (można pomieszać z nerkowcami)
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

Przepis:

1. Makaron z cukini robimy za pomocą urządzenie do robienia makaronu z warzyw/ lub można użyć obieraczki do warzyw i zrobić szerokie wstążki.

2. Tak przygotowaną cukinie mieszamy z sola by zmiękczyć

3. Na patelni rozgrzać olej kokosowy

4. Dodać cukiniowy makaron, chwile podsmażyć

5. Wymieszać z sosem

6. Gotowe!

Na wierzch można wrzucić świeżego pomidora i posypać parmezanem.

Szybkie, pożywne, lekkie i smakowite. Szczególnie w okresie letnim polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *