Przepis. Zdrowy i szybki chleb

Życie w USA ma pewne swoje minusy. Tzn przyjeżdżając tutaj miała świadomość firmy Monsanto i GMO. A z drugiej strony najwięcej blogów kulinarnych z „healthy life style” (zdrowego stylu życia) jest właśnie stąd. Pojawił się we mnie mocny dysonans, kiedy okazało się, że jeśli na produkcie nie znajduje się informacja NON-GMO – to niestety na pewno jest to produkt modyfikowany genetycznie.

Czas moich zakupów wydłużył się bardzo. Każdą etykietkę zaczęłam studiować jeszcze dokładniej i skrupulatniej. Po za elementami których zawsze unikała – wszelkich cukrów, konserwantów czy oleju palmowego, teraz trzeba dodać kolejny ważny element – musi być Organiczne i NON GMO – czyli najlepiej wszystko to co lokalne od farmerów.

Będąc w Australii, znalazłam chleb który mi odpowiadał nie był tani bo kosztował ok $7, ale kiedy miałam na niego ochotę był. Tutaj jest pieczywo tostowe – które każde zawiera w sobie cukier i inne dodatki wszelakiego pochodzenia.

Ponieważ zostaję tutaj jeszcze kilka miesięcy postanowiłam stawić czoła pieczeniu chleba, takiego na jaki ja mam ochotę, i takiego którego przygotowanie nie będzie trwało nie skończenie wiele godzin. Zaczęłam przeglądać znane mi blogi kulinarne i po pewny czasie trafiłam na niego – blog Jadłonomia – „Chleb zmieniający życie” – tytuł też mi się bardzo spodobał 😉

Przeczytałam listę składników, zajrzał do spiżarki, porównałam blachę jaką dysponuję, wprowadziłam pewne zmiany i o to proszę bardzo.

Co potrzebujemy do przygotowania chleba zmieniającego życie (ta nazwa przypadła mi go gustu ;))

  • 2 szklanki płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowe)
    1 szklanka ziaren słonecznika
    3/4 szklanki nasion chia
    1/2 szklanki migdałów
    garść orzechów włoskich
    garś suszonej żurawiny
    10 czubatych łyżek siemienia lnianego mielonego
    2 łyżki soli
    1 łyżka syropu z agawy
    7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
    2 szklanki wody (dodatkowo może być potrzebne jeszcze 1/2 szklanki wody, trzeba obserwować masę)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wyspać do miski. Wymieszać. Dodać wodę wymieszać.
  2. Dodać olej kokosowy, syrop z agawy i sól. Masa powinna być kleista, ale składnik nie powinny pływać w wodzie.
  3. Zostawiamy masę na 2 godziny. Można od czasu do czasu zamieszać. (ja mieszałam bo byłam ciekawa jak się zachowuje cała masa i czy nie potrzebuje jeszcze wody);
  4. Po 2 godzinach nagrzewamy piekarnik do 185 stopni. Do wysmarowanej lekko olejem kokosowym formy, przekładamy masę i wstawiamy do pieca. Pieczemy 60-70min. Chleb jest gotowy jeśli się w niego postuka od góry i odgłos jest głuchy.
  5. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcie na godzinę. A następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. To bardzo ważne bo inaczej chleb będzie się kruszył. Kroić cienko, nożem do chleba.
  6. SMACZNEGO 😀

Tak się prezentuje tuż po wyjęciu z pieca 🙂

IMG_4808 (1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *