Przepis. Balijski Urab

Kuchnia indonezyjska jest pełna intensywnych i aromatycznych smaków. Odwiedzając ten kraj zjemy zarówno pyszny zasmażany ryż jak i świeżo grillowane owoce morza czy spring rollsy z warzywami.
Jedną z potraw lubianch przeze mnie jest balijski Urab. Najlepszy jadłam w nadmorskie miejscowość Candidasa w jednym z lokalnych warungów. Ponieważ gotowanie i odtwarzanie smaków to jedna z moich pasji, to metodą prób i błędów odtworzyłam smak tamtego dania. Poniżej dzielę się z Wami przepisem. Smacznego!

PRZEPIS NA BALIJSKI URAB

Lista potrzebnych produktów:
  • 1 cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • chili zielone
  • 2 łyżki sosu sojowegp
  • kilka kropel sosu rybnego
  • fasolka szparagowa lub long bens (długa fasolka zielona)
  • kiełki fasoli mun lub soi
  • szpinak
  • wiórki kokosowe
  • olej kokosowy lub olej ryżowy
  • najlepsza patelnia typu wook
Sposób przygotowania
Wszystkie produkty przygotować sobie wcześniej, umyć pokroić i dopiero zacząć gotować.
  • Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju np. kokosowego lub ryżowego wrzucić cebule, czosnek
    i chwile podsmażyć, aż czosnek zacznie się robić lekko-delikatnie brązowy
  • dodać fasolkę i zielone chili lekko podlać wodą i dusić aż zmięknie – często mieszać
  • dodać sól i pieprz
  • następnie dodać kiełki
  • sos sojowy i sos rybny i chwilę smażyć
  • następnie szpinak – mieszać kiedy szpinak lekko oklapnie, dodać wiórki kokosowe smażyć chwilę i podawać.

Danie to można podawać z gotowanym ryżem lub jajkiem szadzonym.

Niech smak Indonezji zagości w Twoim domu – samcznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *