Przepis. Balijski Urab

Kuchnia indonezyjska jest pełna intesywnych i aromatycznych smaków. Odwiedzjąc ten kraj zjemy zarówno pyszny zasmażany ryż jak i świeżo grillowane owoce morza czy spring rolly z warzywami.
Jedną z potraw lubianch przeze mnie jest balijski Urab.
Najlepszy jadłam w nadmorskie miejscowość Candidasa w jednym z lokalnych warungów.
Ponieważ gotowanie i odtwarzanie smaków to jedna z moich pasji, to metodą prób i błędów odtworzyłam smak tamtego dania. Poniżej dzielę się z Wami przepisem. Smacznego!

PRZEPIS NA BALIJSKI URAB

Lista potrzebnych produktów:
  • 1 cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • chili zielone
  • fasolka szparagowa lub long bens (długa fasolka zielona)
  • kiełki fasoli mun lub soi
  • szpinak
  • wiórki kokosowe
  • oliwa kokosowa
  • najlepsza patelnia typu wook
Sposób przygotowania
Wszystkie produkty przygotować sobie wcześniej, umyć pokroić i dopiero zacząć gotować.
  • Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju np. kokosowego wrzucić cebule, czosnek i chwile podsmażyć, aż czosnek zacznie sie robić lekko-delikatnie brązowy
  • dodać fasolkę i zielone chili smażyć aż zmięknie – często mieszać
  • dodać sól i pieprz
  • następnie dodać kiełki i chwilę smażyć następnie szpinak – mieszać
  • kiedy szpinak lekko oklapnie a kiełki troszkę zmiękną, dodać wiórki kokosowe smażyć chwilę i podawać.

Danie to można podawać z gotowanym ryżem lub jajkiem szadzonym.

Niech smak Indonezji zagości w Twoim domu – samcznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *