Naturalne sposoby na utrzymanie słońca zimą i rozgrzanie.

Aura za oknem zmieniła się zdecydowanie w zimową. Temperatura spadła poniżej zera. Poranki z ciepły słonecznych, zamieniły się na zimne, ponure i ciemne. W takich momentach mimo moich nieskończonych zasobów radości, pozytywnych emocji i energii, zaczynam mieć trudności z poranny wstawaniem. Czuję, że nie jestem w tym osamotniona. Dlatego chce podzielić się moimi naturalnym sposobami na utrzymanie słońca i ciepła w tej zimniejszej porze roku.
Poniżej znajdziesz kilka moich sposobów na uśmiech i ciepło zimą 🙂

IMBIR

Imbir jest moim najlepszym przyjacielem o każdej porze roku, ale szczególnie chętnie sięgam po niego zimą.
Przede wszystkim dlatego że jest rozgrzewający ale i też ma właściwości „naturalnego antybiotyku” więc dba o to by w moim ciele nie zagościł żaden wirus 😉
Ponadto jego aromat i ostrawy smak przenosi mnie do ciepłe i wilgotnej Azji dlatego odrazu wewnętrznie pojawia się słońce.Co z nim robię?

Napar imbirowy – sam imbir:
Wersja dla tak zwanych „koneserów imbiru ;)”.

  • Kroję kilka cienkich plasterków imbirów i wrzucam do kupka.
  • Zalewam go ciepłą woda (ok 80stC).
  • Przykrywam kubek i zostawiam na 10-15 min by się zaparzył i następnie wypijam.
  • Można dodać jeśli będzie za ostry łyżeczkę prawdziwego miodu albo i dwie – według uznania 😉
  • Gotowe 🙂

Napar imbirowy na styl Cafe Jerozolima
Kiedy w ubiegłym roku w przerwie między świętami, a Nowym Rokiem pojechałam do Izraela. W czasie jednego z wieczornych spacerów po Jerozolimie okrutnie zmarzłam. Wówczas w jednej z kawiarni zapytałam czy mają imbir i czy mogą mi zrobić napar. Jeden z baristów zapytał czy zaufam mu, że zrobi mi coś super rozgrzewającego na swój sposób?
Powiedziałam no pewnie” Let’s do it” 😉 To co dostałam przerosło moje oczekiwania, było najlepszym rozgrzewaczem jaki piła. Kiedy jest mi naprawdę zimno lub zaczynam chorować, odtwarzam go w domowych warunkach 🙂

O to przepis

  • Świeżo wyciśnięty sok z 5cm korzenia imbiru
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 plastry pomarańczy
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • ciepła woda – ok 80 stopni
  • i miód by to wszystko posłodzić.

Gwarantuje, że po wypiciu tego naparu ciepło rozleje się po całym ciele, a dodatkowo zatkane dziurki w nosie mają szansę się odetkać 😉

Świetnie też o tej porze sprawdza się Golden Milk – przepis znajdziesz tutaj [link].

KWIAT LIPY

Moje odkrycie pierwszej zimy po powrocie do Polski. Okazuje się, że wśród Polskich darów natury mamy te, które świetnie nas rozgrzewają. Lipa jak się okazało świetnie nadaje się do leczenie przeziębień, rozgrzewa, rozluźnia a do tego tez korzystnie wpływa na trawienie.
Szczególnie polecam kwiat lipy suszony w całości z firmy Dary natury. Ponieważ ich produkty pochodzą z upraw ekologicznych, więc są wysokiej jakości. Można też wiosną samodzielnie nazbierać kwitnących kwiatostanów lipy, wysuszyć i cieszyć się w jesienne i zimowe wieczory swoimi zbiorami 😉

Napar lipowo – malinowy
Moim ulubiony kompanem do suszonej lipy jest też suszona malina (również z Dary Natury).

  • Gotujmy wodę do wrzenia
  • Do kubka wkładamy:
  • kwiaty lipy, suszone maliny, ewentualnie plasterek imbiru
  • zalewamy wrzątkiem
  • parzymy 10-15min
  • słodzimy łyżeczką prawdziwego miodu i gotowe 🙂

Lipę szczególnie poleca się pić wieczorem, ponieważ ma właściwości rozluźniające to ułatwia zasypianie.

AZJATYCKIE MIESZANKI PRZYPRWA 

Kraje azjatyckie charakteryzują się ciepłym wilgotnym powietrzem. By nie pozwolić na przeniknięcie tej wilgoci do wnętrza organizmu mieszkańcy używają ostrych osuszających przypraw do swoich potraw.
Podstawowym składnikiem tych mieszkanek są takie przyprawy jak:
kurkuma, kumin(kmin rzymski), chili, imbir, czarny pieprz, kolendra, goździki, liść laurowy, kardamon, cynamon, czosnek, cebula, kozieradka, gałka muszkatołowa, anyż.

Szczególnie powodzeniem cieszą się takie mieszanki jak:
Sabij, Chana masala, Sambhar Masala, Curry, Gram masala.

Podstawą dla kuchni azjatyckiej i jej wilgotnego klimatu są zupy buliony warzywno lub mięsne, curry gotowane na milion różnych sposób w zależności od regionu lub dhal czyli „zupa z soczewicy”. Wszystkie one są intensywne w smaku oraz mają właściwości rozgrzewając organizm.
Na moim blogu znajdziesz przepis na: tajskie żółte curry oraz lankijski dhal.

CHAI MASALA

Tradycją szczególnie w Indiach i na Sri lance jest to że piją oni Chai Masala, czarna herbata z przyprawami zabielana mlekiem, ważne jest by przygotować ją w sposób gotowany a nie zalewany.
O to mój przepis z którego ja robię Chai Masla z inspiracji zeszłorocznego tygodnia spędzonego z lekarzami lankijskimi w Lesznie u Moma Ayurveda 🙂

Co jest potrzebne do Chai Masla:

  • 2łyż Czarna herbata na osobę – typu assan
  • 4 cm świeżego imbiru (rozgniecionego)
  • 4 ziarna kardamonu (rozgniecione)
  • 3-4 goździki
  • laska cynamonu
  • mleko (musi być krowie)
    Roślinne mleko nie dają rady, natomiast co jest ważne laktoza i kazeina w zestawieniu z tą ilością przypraw nie ma na nas negatywnego wpływu, po prostu obecne przyprawy ułatwiają jej trawienie.)

Jak zrobić Chai Masala
Do garnka:

  • Wlewamy wodę 1szl na osobę
  • Doprowadzamy do wrzenia
  • Na wrzącą wodę wrzucamy czarną herbatę (łyżeczki proporcjonalnie do szklanek wody)
  • Gotujemy ok 2min
  • Dorzucamy kolejne przyprawy:
    imbir, kardamon, goździki, cynamon
  • Gotujemy ok 10min
  • Dolewamy mleka i gotujemy ok 3-4min

I mam już gotowy Chai Masla. Jeśli lubicie słodkie możecie posłodzić miodem.
W tradycji hinduskiej Chai Masala jest jak kawka 😉 i pije się go w towarzystwie biszkoptów lub kruchych ciastek.
Chai uznawany jest element codziennego rytułału codzienności hindusów, jest chwilą dla siebie, chwilą relaksu, zatrzymania się w codziennym pędzie, pije się go z „namaszczeniem” i celebracją.
Dla mnie picie Chai Masala to po prostu  chwila dla Ciebie i celebrowaniem wewnętrznego słońca.
Na zdrowie 🙂

Aha, w wersji dla leniuchów 😉 można użyć gotowej mieszkanki od MOMA AYURVEDA.

ROZGRZEWAJĄCE ŚNIADANIA PEŁNE SŁOŃCA

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zimą ważne jest by było ono ciepłe i rozgrzewające.
Tutaj świetnie sprawdzą się owsianki i jaglanki, pełne orzechów, owoców i przypraw.
Rozgrzeją one nas od środka i dają moc i ciepło do przetrwania całego dnia.

Dobrze też pamiętać by rozpoczynać dzień szklanką ciepłej wody może być z cytryną ale nie musi, ważne by ten pierwszy napój rozgrzał nas na początek dnia.

W internecie znajdziecie dużo przepisów na warianty jaglanki, ja swoją robię w ten sposób.

Co potrzeba do śniadaniowej jaglanki :

  • Pół szklanki suchej kaszy jaglanej.
  • Opcjonalnie Mleko kokosowe.
  • Banan, Jabłko / lub takie jak lubisz.
  • według uznania Orzechy/rodzynki/daktyle/figi/nasiona goi.
  • Cynamon.
  • Kardamon.
  • Gałka Muszkatołowa.
  • Szczypta soli.
  • opcjonalnie Olej kokosowy/Masło Gee i miód.

Jak robi się śniadaniową jaglankę:

  • Suche ziarna kaszy zalewam wodą i mocze przez 10 min.
  • Następnie odlewam i susze na suchej patelni.
  • Robię to do momentu aż wszystkie ziarenka kaszy będą oddzielnie.
  • W garnku gotuję 1,5 szkl wody.
    / Jeśli chcesz gotować na mleku to wlej pół szklanki wody dodaj do niej przyprawy i kaszę i następnie dolej mleka.
  • Jak woda zaczyna wrzeć wrzucam do niej przyprawy.
  • Następnie dodaję kaszę.
  • Jak kasza chwilę się pogotuje dodaje do niej pokrojone owoce i orzechy.
  • Gotuję aż kasza wchłonie wodę.
  • Zostaw na chwilę pod przykryciem.
  • Następnie możesz dodać 1łyż oleju kokosowego lub masła gee.
  • Opcja 2:
    Do gotowania kaszy dodaję z owoców tylko banana, a po ugotowaniu kaszy na wierzch daję surowe mango/jabłko/ananas.

To danie zależy od tego co lubimy więc śmiało baw się dodając owoce i ziarna/orzechy takie jak Ty lubisz.
Możesz też kaszę wymienić na płatki owsiane i ugotować w ten sposób swoją owsiankę – oczywiście bez moczenia i suszenia na patelni 😉

DBAM O CIEPŁE NERKI

Nerki to według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej najważniejszy narząd w naszym ciele, to one odpowiadają za życie,
za utrzymanie temperatury ciała. Dlatego w okresie zimowym tak ważne jest by nie wychładzać dolnej części placów – bo tam znajdują się nerki. Moja mama zawsze mówiła że ciepło ulatnia się przez głowę i stopy, ale nie wiedziała tego że nerki są najważniejsze 😉

Dowiedziałam się o tym podczas jednego z lotów w Azji leciała z grupą z Chin. Przed wejście na pokład każdy z nich zaczął zakładać taki pas, zaskoczyło mnie więc podeszłam i zapytałam dlaczego to robią.
Wytłumaczyli mi wtedy, że w czasie lotu jesteśmy narażeni na wychłodzenie ciała, przez klimę która jest na pokładzie. Dlatego tak ważne jest by być ubranym warstwowa (na cebulkę) a najlepiej by każda warstwa była z innego rodzaju tkaniny, a szczególnie należy zadbać o ciepło nerek.

Dlatego od tamtego momentu dbam o to by okolice nerek były szczególnie zadbane i by nie narażać ich na wychłodzenie.

MOC ROZGRZEWAJĄCEJ MUZYKI

Mam tak zwyczaj, że jak gdzieś wyjeżdżam i poznaje nowe piosenki, zapisuje je sobie za pomocą aplikacji Shazam.
Po powrocie do domu na kanale YT tworzę swoje play listy z wyjazdów np. „Australia 2015”.
Później kiedy właśnie aura zmienia się na szarą, a ja potrzebuję przypomnieć sobie o słońcu, wówczas włączam muzykę z tego wyjazdu i ona przypomina mi o ciepłych chwilach, wracają wspomnienia i odrazu człowiekowi robi się radośniej 🙂
W trudniejszych momentach, poleca się wesprzeć się foto relacją z wyjazdu 😉

PODSUMOWANIE

Zima to pora roku w której szczególnie warto wsłuchać się w swoje wewnętrzne potrzeby i zaopiekować się sobą.
Pomyśleć o tym co w minionym roku zrobiliśmy, z czym chcemy iść dalej przez życie, a z czego chcemy już zrezygnować i zrobić miejsce na coś nowego. Tak jak rośliny regenerują się po wiośnie i lecie tak i my mamy teraz czas na regenerację siebie, na przygotowanie się do kolejnej wiosnę by sadzić nasze nowe polany i pomysły na siebie i życie.

Pamiętaj dbaj o siebie, bo jesteś najważniejszą osobą w swoim życiu!

To jest kilka moich sprawdzonych sposobów na zimową aurę i dbanie o swoje wewnętrze słońce.
A jakie są Twoje sprawdzone sposoby na zimę? Podziel się nimi w komentarzu pod wpisem 🙂

One Comment on “Naturalne sposoby na utrzymanie słońca zimą i rozgrzanie.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *